Ordstilling i ledsætninger i moderne dansk talesprog

Publikation: KonferencebidragKonferenceabstrakt til konferenceForskning

Standard

Ordstilling i ledsætninger i moderne dansk talesprog. / Jensen, Torben Juel.

2010.

Publikation: KonferencebidragKonferenceabstrakt til konferenceForskning

Harvard

Jensen, TJ 2010, 'Ordstilling i ledsætninger i moderne dansk talesprog'. <http://www.muds.dk/resumeer.html>

APA

Jensen, T. J. (2010). Ordstilling i ledsætninger i moderne dansk talesprog. http://www.muds.dk/resumeer.html

Vancouver

Jensen TJ. Ordstilling i ledsætninger i moderne dansk talesprog. 2010.

Author

Jensen, Torben Juel. / Ordstilling i ledsætninger i moderne dansk talesprog. 1 s.

Bibtex

@conference{6957f3b4a8554725951c4f6ad7b4ae1b,
title = "Ordstilling i leds{\ae}tninger i moderne dansk talesprog",
abstract = "Moderne dansk skelner mellem (mindst) to ledstillinger: den s{\aa}kaldte hels{\ae}tningsordstilling kendetegnet ved et for- eller fundamentfelt foran det finitte verbal samt ved placering af s{\ae}tningsadverbialer efter subjekt og finit verbal (Xvsa) og den s{\aa}kaldte leds{\ae}tningsordstilling kendetegnet ved frav{\ae}ret af fundamentfelt samt ved placering af s{\ae}tningsadverbialer mellem subjekt og finit verbal (sav). Specielt i talt dansk er det dog tydeligt at der ikke er nogen entydig sammenh{\ae}ng mellem leds{\ae}tningers syntaktiske underordning og deres ordstilling idet det omtrent samme indhold kan udtrykkes med s{\aa}vel led- som hels{\ae}tningsordstilling: {"}han sagde at han ikke kommer i morgen{"} {"}han sagde at han kommer ikke i morgen Denne variation er ikke ny, den har eksisteret i adskillige {\aa}rhundreder, og i historisk perspektiv er leds{\ae}tningsordstillingen som udtryk for underordning ny. Det er endvidere omdiskuteret hvorvidt de to udtryk er betydningsm{\ae}ssigt {\ae}kvivalente, eller om de udtrykker to forskellige grammatiske indhold, der ikke er direkte knyttet til skellet mellem hel- og leds{\ae}tninger. I min pr{\ae}sentation vil jeg freml{\ae}gge de forel{\o}bige resultater af en empirisk unders{\o}gelse af ordstilling i leds{\ae}tninger i moderne dansk talesprog som jeg har gennemf{\o}rt i forbindelse med Danmarks Grundforskningsfonds Center for Sociolingvistiske Sprogforandringsstudiers forskningsprojekt om det danske sprogs udvikling i det 20. {\aa}rhundrede. Resultaterne viser at ”hels{\ae}tningsordstilling” i leds{\ae}tninger er langt mere udbredt end ofte antaget. De viser ogs{\aa} at den absolut mest afg{\o}rende faktor mht. ordstilling i leds{\ae}tninger er leds{\ae}tningens funktion i overs{\ae}tningen, selvom ogs{\aa} sociale og geografiske faktorer har en vis betydning.",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet",
author = "Jensen, {Torben Juel}",
note = "MUDS 13",
year = "2010",
language = "Dansk",

}

RIS

TY - ABST

T1 - Ordstilling i ledsætninger i moderne dansk talesprog

AU - Jensen, Torben Juel

N1 - MUDS 13

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Moderne dansk skelner mellem (mindst) to ledstillinger: den såkaldte helsætningsordstilling kendetegnet ved et for- eller fundamentfelt foran det finitte verbal samt ved placering af sætningsadverbialer efter subjekt og finit verbal (Xvsa) og den såkaldte ledsætningsordstilling kendetegnet ved fraværet af fundamentfelt samt ved placering af sætningsadverbialer mellem subjekt og finit verbal (sav). Specielt i talt dansk er det dog tydeligt at der ikke er nogen entydig sammenhæng mellem ledsætningers syntaktiske underordning og deres ordstilling idet det omtrent samme indhold kan udtrykkes med såvel led- som helsætningsordstilling: "han sagde at han ikke kommer i morgen" "han sagde at han kommer ikke i morgen Denne variation er ikke ny, den har eksisteret i adskillige århundreder, og i historisk perspektiv er ledsætningsordstillingen som udtryk for underordning ny. Det er endvidere omdiskuteret hvorvidt de to udtryk er betydningsmæssigt ækvivalente, eller om de udtrykker to forskellige grammatiske indhold, der ikke er direkte knyttet til skellet mellem hel- og ledsætninger. I min præsentation vil jeg fremlægge de foreløbige resultater af en empirisk undersøgelse af ordstilling i ledsætninger i moderne dansk talesprog som jeg har gennemført i forbindelse med Danmarks Grundforskningsfonds Center for Sociolingvistiske Sprogforandringsstudiers forskningsprojekt om det danske sprogs udvikling i det 20. århundrede. Resultaterne viser at ”helsætningsordstilling” i ledsætninger er langt mere udbredt end ofte antaget. De viser også at den absolut mest afgørende faktor mht. ordstilling i ledsætninger er ledsætningens funktion i oversætningen, selvom også sociale og geografiske faktorer har en vis betydning.

AB - Moderne dansk skelner mellem (mindst) to ledstillinger: den såkaldte helsætningsordstilling kendetegnet ved et for- eller fundamentfelt foran det finitte verbal samt ved placering af sætningsadverbialer efter subjekt og finit verbal (Xvsa) og den såkaldte ledsætningsordstilling kendetegnet ved fraværet af fundamentfelt samt ved placering af sætningsadverbialer mellem subjekt og finit verbal (sav). Specielt i talt dansk er det dog tydeligt at der ikke er nogen entydig sammenhæng mellem ledsætningers syntaktiske underordning og deres ordstilling idet det omtrent samme indhold kan udtrykkes med såvel led- som helsætningsordstilling: "han sagde at han ikke kommer i morgen" "han sagde at han kommer ikke i morgen Denne variation er ikke ny, den har eksisteret i adskillige århundreder, og i historisk perspektiv er ledsætningsordstillingen som udtryk for underordning ny. Det er endvidere omdiskuteret hvorvidt de to udtryk er betydningsmæssigt ækvivalente, eller om de udtrykker to forskellige grammatiske indhold, der ikke er direkte knyttet til skellet mellem hel- og ledsætninger. I min præsentation vil jeg fremlægge de foreløbige resultater af en empirisk undersøgelse af ordstilling i ledsætninger i moderne dansk talesprog som jeg har gennemført i forbindelse med Danmarks Grundforskningsfonds Center for Sociolingvistiske Sprogforandringsstudiers forskningsprojekt om det danske sprogs udvikling i det 20. århundrede. Resultaterne viser at ”helsætningsordstilling” i ledsætninger er langt mere udbredt end ofte antaget. De viser også at den absolut mest afgørende faktor mht. ordstilling i ledsætninger er ledsætningens funktion i oversætningen, selvom også sociale og geografiske faktorer har en vis betydning.

KW - Det Humanistiske Fakultet

M3 - Konferenceabstrakt til konference

ER -

ID: 32297664