Sætningskløvninger i moderne talt dansk

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Standard

Sætningskløvninger i moderne talt dansk. / Christensen, Marie Herget.

I: Danske Talesprog, Bind 19, 12.2019.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Harvard

Christensen, MH 2019, 'Sætningskløvninger i moderne talt dansk', Danske Talesprog, bind 19.

APA

Christensen, M. H. (2019). Sætningskløvninger i moderne talt dansk. Danske Talesprog, 19.

Vancouver

Christensen MH. Sætningskløvninger i moderne talt dansk. Danske Talesprog. 2019 dec.;19.

Author

Christensen, Marie Herget. / Sætningskløvninger i moderne talt dansk. I: Danske Talesprog. 2019 ; Bind 19.

Bibtex

@article{a7b0ce2eef274b39a4253c6dc6f10f7f,
title = "S{\ae}tningskl{\o}vninger i moderne talt dansk",
abstract = "Denne artikel beskriver s{\ae}tningskl{\o}vninger i moderne talt dansk, alts{\aa} konstruktioner som Det var Ole der smadrede ruden. En korpuslingvistisk unders{\o}gelse af LANCHART-korpusset som afrapporteres i artiklen, viser typem{\ae}ssig variation i kl{\o}vninger i talt dansk. Det g{\ae}lder med hensyn til forfelt i kl{\o}vningens overs{\ae}tning (hvad fanden er det det hedder) og med hensyn til indholdet i det udkl{\o}vede led (s{\aa} er det i dag vi skal til gilde). Unders{\o}gelsen viser desuden at hver tredje kl{\o}vning er en kontrastkl{\o}vning, og at det udkl{\o}vede led genoptages i den efterf{\o}lgende samtale i halvdelen af kl{\o}vningerne. Det kaster tvivl om hvorvidt fokus som hidtil antaget (jf. fx Hansen 1995) er den grundl{\ae}ggende funktion ved det udkl{\o}vede led eftersom fokuserede led antages at blive genoptaget (Hansen & Heltoft 2011). Endelig viser unders{\o}gelsen at hver anden kl{\o}vnings overs{\ae}tning er modificeret af et s{\ae}tningsadverbial. Det kan tolkes som at kl{\o}vningers evne til at indsn{\ae}vre et s{\ae}tningsadverbials synsvidde fra en hel s{\ae}tning til et enkelt led (det udkl{\o}vede) ogs{\aa} spiller en v{\ae}sentlig rolle som diskursiv funktion i kl{\o}vninger i talt dansk.",
author = "Christensen, {Marie Herget}",
year = "2019",
month = dec,
language = "Dansk",
volume = "19",
journal = "Danske Talesprog",
issn = "1600-6038",
publisher = "Museum Tusculanum Press",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Sætningskløvninger i moderne talt dansk

AU - Christensen, Marie Herget

PY - 2019/12

Y1 - 2019/12

N2 - Denne artikel beskriver sætningskløvninger i moderne talt dansk, altså konstruktioner som Det var Ole der smadrede ruden. En korpuslingvistisk undersøgelse af LANCHART-korpusset som afrapporteres i artiklen, viser typemæssig variation i kløvninger i talt dansk. Det gælder med hensyn til forfelt i kløvningens oversætning (hvad fanden er det det hedder) og med hensyn til indholdet i det udkløvede led (så er det i dag vi skal til gilde). Undersøgelsen viser desuden at hver tredje kløvning er en kontrastkløvning, og at det udkløvede led genoptages i den efterfølgende samtale i halvdelen af kløvningerne. Det kaster tvivl om hvorvidt fokus som hidtil antaget (jf. fx Hansen 1995) er den grundlæggende funktion ved det udkløvede led eftersom fokuserede led antages at blive genoptaget (Hansen & Heltoft 2011). Endelig viser undersøgelsen at hver anden kløvnings oversætning er modificeret af et sætningsadverbial. Det kan tolkes som at kløvningers evne til at indsnævre et sætningsadverbials synsvidde fra en hel sætning til et enkelt led (det udkløvede) også spiller en væsentlig rolle som diskursiv funktion i kløvninger i talt dansk.

AB - Denne artikel beskriver sætningskløvninger i moderne talt dansk, altså konstruktioner som Det var Ole der smadrede ruden. En korpuslingvistisk undersøgelse af LANCHART-korpusset som afrapporteres i artiklen, viser typemæssig variation i kløvninger i talt dansk. Det gælder med hensyn til forfelt i kløvningens oversætning (hvad fanden er det det hedder) og med hensyn til indholdet i det udkløvede led (så er det i dag vi skal til gilde). Undersøgelsen viser desuden at hver tredje kløvning er en kontrastkløvning, og at det udkløvede led genoptages i den efterfølgende samtale i halvdelen af kløvningerne. Det kaster tvivl om hvorvidt fokus som hidtil antaget (jf. fx Hansen 1995) er den grundlæggende funktion ved det udkløvede led eftersom fokuserede led antages at blive genoptaget (Hansen & Heltoft 2011). Endelig viser undersøgelsen at hver anden kløvnings oversætning er modificeret af et sætningsadverbial. Det kan tolkes som at kløvningers evne til at indsnævre et sætningsadverbials synsvidde fra en hel sætning til et enkelt led (det udkløvede) også spiller en væsentlig rolle som diskursiv funktion i kløvninger i talt dansk.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 19

JO - Danske Talesprog

JF - Danske Talesprog

SN - 1600-6038

ER -

ID: 241417765